Ανδρογενική απώλεια μαλλιών στις γυναίκες

Οι περισσότερες ομορφιές είναι βέβαιοι ότι η ανδρογενετική τριχόπτωση είναι αποκλειστικά αρσενική νόσο και δεν απειλεί τις κυρίες. Ωστόσο, οι τριχολόγοι δίνουν ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία: τα τελευταία 5 χρόνια ο αριθμός των γυναικών με απογοητευτική διάγνωση αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Το δίκαιο φύλο, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αρσενικής φαλάκρας, γνωρίζει καλά πόσο δύσκολο είναι να σταματήσει μια προοδευτική ασθένεια και να αποκατασταθεί το προηγούμενο πάχος των μαλλιών. Πρόκειται για μια τακτική πρόσληψη ειδικών παρασκευασμάτων και μια σειρά δαπανηρών διαδικασιών για την αποκατάσταση των θύλακες των τριχών, αλλά, πάνω απ ‘όλα, ξοδεύονται τα νευρικά κύτταρα σε ατελείωτες εμπειρίες για την εξασθένιση της ομορφιάς.

Αιτίες της ανδρογονικής αλωπεκίας στις γυναίκες

Εμπειρογνώμονες αποκαλούν την κύρια εχθρός της DHT μαλλιά – βιολογικά δραστική μορφή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, που σχηματίζονται απευθείας στα «όργανα στόχους» υπό την επίδραση του ενζύμου 5-άλφα-αναγωγάση.

Ιστορικό γεγονός

Ακόμα και ο «πατέρας της ιατρικής», ο αρχαίος Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης, παρατήρησε ότι δεν υπήρχαν φαλακρός άνδρες μεταξύ των ευνούχων. Αυτός ήταν ο λόγος για την “υποψία” των ορμονών φύλου σε συνδυασμό με την αλωπεκία.

Η ασθένεια είναι επίσης γνωστή ως ανδρογενετική αλωπεκία. Με άλλα λόγια, η τάση για υπερβολική κατανάλωση αρσενικών ορμονών στο σώμα μπορεί να κληρονομηθεί, συνήθως μέσω της μητρικής γραμμής.

Άλλες πιθανές αιτίες της ολικής φαλάκρας στις γυναίκες

1. Ορμονική ανισορροπία

Οι μεταβολές των ορμονικών επιπέδων στις γυναίκες μπορεί να προκληθούν από πολλές ασθένειες και συχνά συνοδεύουν την εγκυμοσύνη και την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Αμέσως μετά τον τοκετό, η τριχόπτωση των ανδρών μπορεί να φτάσει σε καταστροφικές διαστάσεις και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το σημαντικό κομμάτι της τρίχας χαθεί.

2. φάρμακα

Δεν είναι μυστικό ότι η φαρμακευτική αγωγή διαφόρων ασθενειών μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Η θεραπεία κατά των όγκων, η χρήση “ισχυρών” αντιβιοτικών, φαρμάκων για τον ιό του έρπητα μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση των μαλλιών και αραίωση μαλλιών.

3. Άγχος

Η πονηριά των νευρικών κυττάρων έγκειται στο γεγονός ότι οι συνέπειες του θανάτου τους εμφανίζονται μόνο μετά από 2-3 μήνες, όταν η κατάσταση επανήλθε στο φυσιολογικό και έχετε ήδη ξεχάσει το πρόβλημα που ήταν ενοχλητικό. Οι γυναίκες που έχουν υποστεί απώλεια μαλλιών λόγω άγχους εμπίπτουν σε έναν φαύλο κύκλο: απώλεια μαλλιών – κατάθλιψη λόγω της επιδείνωσης της εμφάνισης – ένα νέο κύμα απώλειας τρίχας λόγω στρες.

Πώς να αναγνωρίσετε την ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες: συμπτώματα
Η ανδρογενετική απώλεια τρίχας από το δίκαιο φύλο μπορεί να εμφανιστεί σε θηλυκό ή αρσενικό τύπο.

Η γυναικεία αλωπεκία έχει λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και μπορεί να συνοδεύεται από υπερτρίχωση, ένα φαινόμενο στο οποίο εμφανίζονται αρσενικά σημάδια, για παράδειγμα κεραίες, τρίχες στα χέρια κλπ.
Η απώλεια μαλλιών από τον άντρα συμβαίνει όταν το επίπεδο των ανδρογόνων είναι πολύ υψηλό. Τα συμπτώματα είναι τα πιο έντονα. Η τριχόπτωση παρουσιάζεται σε κύματα, εναλλασσόμενα με περιόδους “ηρεμίας”.
Ο πρώτος που “αφήνει το πλοίο” είναι τα μαλλιά από το μπροστινό μέρος του κεφαλιού, τότε η κορυφή του κεφαλιού σταδιακά λεπταίνει. Στην αρχή, παρατηρήσατε μια μείωση του όγκου στην περιοχή των βρεγματικών: η τρίχα σε αυτή τη ζώνη γίνεται πιο λεπτή, σβήνει. Ενώ προχωράει, η αλωπεκία επηρεάζει ακόμη και νέες τρίχες όπλων, το τριχωτό της κεφαλής αρχίζει να “λάμπει”, εμφανίζεται φαλάκρα.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι μπούκλες στο πίσω μέρος της κεφαλής δεν είναι ευαίσθητες στην τεστοστερόνη και δεν είναι ευαίσθητες σε απώλεια από μια περίσσεια ανδρογόνων. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Χαρακτηριστικά της αντίδρασης των διαφόρων ζωνών της κεφαλής σε μια αύξηση στο επίπεδο των αρσενικών ορμονών έχουν βιοχημική βάση. Οι θύλακες των τριχών που βρίσκονται στις ινιακές και τις χρονικές περιοχές έχουν ένζυμα που μετατρέπουν την τεστοστερόνη σε οιστραδιόλη, η οποία δεν αποτελεί απειλή για μπούκλες. Και η βρεγματική ζώνη είναι πλούσια σε 5-άλφα αναγωγάση, ένα είδος καταλύτη για την εντατική παραγωγή διυδροτεστοστερόνης.

Οι αρσενικές ορμόνες φύλου και το γυναικείο σώμα: ποια είναι η σχέση;
Οι αρσενικές και θηλυκές αρχές είναι παρούσες σε κάθε οργανισμό. Ένα υγιές κορίτσι κυριαρχείται από γυναικείες ορμόνες – οιστρογόνα. Ωστόσο, με ορισμένες αποκλίσεις από τον κανόνα, η συγκέντρωση των ανδρογόνων (στεροειδών ανδρών σεξουαλικών ορμονών που παράγονται από τις ωοθήκες στις γυναίκες) υπερβαίνει ένα ορισμένο επίπεδο. Στην ενδοκρινολογία, αυτή η ανισορροπία ορμονών ονομάζεται υπερανδρογονισμός.

Η υπερβολική βλάστηση στο πρόσωπο και το σώμα, η παχυσαρκία της φωνής, η εμφάνιση της ακμής και, φυσικά, η αραίωση των μαλλιών στην βρεγματική περιοχή είναι χαρακτηριστικές του υπερανδρογονισμού.